Get Adobe Flash player

Σπορόφυτα Nτομάτας

Η τομάτα (ντομάτα) είναι φυτό θερμόφιλο και ηλιόφιλο.Καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο,ακόμη και στις βόρειες,ψυχρές περιοχές σε θερμοκήπια λόγο της μεγάλης της θρεπτικής αξίας.Η τομάτα είναι το δεύτερο σε κατανάλωση λαχανικό στον κόσμο.Η πατρίδα της είναι το Περού.

Η τομάτα φοβάται το κρύο,αλλά αντέχει την ζέστη και την ξηρασία. Αν όμως η θερμοκρασία κατά την διάρκεια της άνθησης είναι ή πολύ χαμηλή ή πολύ υψηλή ,η γύρη δεν μπορεί να βλαστήσει και τα άνθη δεν γονιμοποιούνται με αποτέλεσμα είτε την πτώση των ανθέων ή το σχηματισμό σχεδόν άσπερμων διογκωμένων καρπών.

Σε όλο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 12.000 ποικιλίες τομάτας.Παραδοσιακές ποικιλίες επιβιώνουν της επιδρομής των μοντέρνων υβριδίων, λόγω της  προτίμησης τους από μικρο-παραγωγούς, για τα ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά , αρώματος, γεύσης και υφής.

Τα σύγχρονα υβρίδια υπερτερούν σε ποσότητα-διάρκεια παραγωγής,ανοχή σε ασθένειες και μεγάλη διάρκεια εμπορικής ζωής (μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια-extended self life),αλλά και στο ότι οι αντιοξειδωτικές  ουσίες που περιέχουν είναι αυξημένες, λόγο των ειδικών τεχνικών διαστάβρωσης που χρησιμοποιούν οι εταιρίες εμπορίας σπόρων .  

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τομάτας, ανάλογα με το μέγεθος,με τον χρόνο ωρίμανσης, αλλά και το σχήμα τους .Με βάση τον χρόνο ωρίμανσης των καρπών , διακρίνονται σε:πρώιμες (50-65 ημερών),μέσης περιόδου (70-80 ημερών) και όψιμες (85-95 ημερών).Με βάση τον τρόπο καλλιέργειας , διακρίνονται σε

(1ον) σε υπαίθριες: (βιομηχανικές και επιτραπέζιες) καθορισμένης ανάπτυξης , το μικρό ύψος του φυτού το κάνει εύκολο στην χρήση του και έχει σχετικά μικρό κόστος παραγωγής.Επίσης η ταυτόχρονη ωρίμανση των καρπών μειώνει την περίοδο συγκομιδής και μειώνεται το κόστος , εφόσον οι υπαίθριες καλλιέργειες λόγο του μη ελενχόμενου περιβάλλοντος, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν υγιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

(2ον) Θερμοκηπίου:Τα μη καθορισμένης ανάπτυξης φυτά , χρησιμοποιούνται σε καλλιέργεια στο θερμοκήπιο , εξαιτίας της μεγαλύτερης και λιγότερο ταυτόχρονης περιόδου συγκομιδής,(Σε αυτή την περίπτωση το ελεγχόμενο περιβάλλον του θερμοκηπίου μας επιτρέπει να διατηρήσουμε την καλλιέργεια υγειή και την συγκομιδή στο μέγιστο δυνατό επίπεδο).   

Το κυριότερο κριτήριο ποιότητος της τομάτας είναι το ομοιόμορφο κοκκίνισμα των καρπών ,το οποίο οφείλεται σε  δύο καροτενοειδείς  χρωστικές:το λυκοπένιο και το β-καροτένιο  .Η τομάτα περιέχει βιταμίνες :A,B,C,D και διάφορα άλατα,σίδηρο,φώσφορο και ιώδιο.Είναι μια απο τις καλύτερες φυτικές τροφές που υπάρχουν στον κόσμο.Χρήσιμη συμβουλή , προσοχή στο πολύ καλό πλύσιμο της, με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Προτεινόμενα υβρίδια υπαίθριας καλλιέργειας:THELXI F1, FAIDRA F1,SORAYA F1,FLORINA F1,MOUNTAIN SPRING F1,BOB CAT F1,EBIA F1,CALISTI F1,CLODIN F1,S.GALLI F1,VERONAIS F1,TROY F1,RASTONY F1,METEOR F1,MOUNTAIN FRESH PLUS F1,τύπου CERRY :STROMBOLINO F1,CHERROLA F1, βιομηχανίας: SPRINGSET F1,TORQUAY F1.

Προτεινόμενα υβρίδια θερμοκηπιακής καλλιέργειας:BELLADONA F1,PRIMADONA F1,INDALO F1,NISSOS F1,VITEX F1,GOLD ERA F1.